hu

Hortobágy programok: kihagyhatatlan élményeket ajánlunk

Ha az Alföld legszebb természeti értékeit szeretnénk megcsodálni, érdemes a költőien puszta tájak és a Kilenclyukú híd világa felé venni az irányt. A méltán népszerű turistacélpontok megtekintése mellett ugyanakkor Hortobágy programok terén is széles palettával büszkélkedhet. Ha már régóta tervezi, hogy ellátogat erre a csodás tájra, és jól jönne egy kis segítség az utazás megtervezéséhez, tartson velünk!

Hortobágy programok: a leghíresebb rendezvények


Hídivásár


A rendezvény hivatalosan állat-és kirakodóvásár - akik azonban valaha is meglátogatták mér ezt a rendezvényt azok tudják, mennyivel több ennél. Azon kívül, hogy természetesen gyönyörű kézműves, népművészeti termékeket vásárolhatunk itt, színes kulturális programok is tarkítják az eseményt. Jó példák erre a néptánc formációk fellépései, a gulyás-és pásztorbemutatók, és a lovas versenyek. A Hidívásáron helyi gasztronómiából sincs hiány: érdemes megkóstolni például az autentikusan elkészített, híres slambucot.
A Hídivásár minden évben augusztus 20-án kezdődik. A rendezvény helyszíne, a hortobágyi Vásártér, az Outlet Hoteltől mindössze 50 perc alatt megközelíthető.


Hortobágyi Lovasnapok


A Hortobágyi Lovasnapok háromnapos rendezvény, amelyet évente, általában júliusban rendeznek meg. A magyar lovas élet minden elemével megismerkedhetünk az esemény során: profik és amatőrök egyaránt képviseltetik magukat. Csikósversenyeket, fogathajtó versenyeket és díjugratásokat izgulhatunk végig, emellett pedig közelről megismerhetünk a Mátai Ménes lótenyésztő tevékenységével is. Megcsodálhatjuk a ménes impozáns fogatgyűjteményét, népi játékokat próbálhatunk ki, és a nap végén táncolhatunk is egy jót a koncertek egyikén.
A Mátai Ménes szállodánktól szintén 50 perces autóúttal érhető el.

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál


A hagyományoknak megfelelően ezt az ikonikus rendezvényt a hideg beálltával, október végén tartják meg. Az esemény apropója az a népszokás, amely szerint ebben az időszakban téli szálláshelyükre hajtják be az állatokat a pusztai legelőkről. A Hidivásárhoz hasonlóan ez a Hortobágy program is kézműves termékek, bemutatók, játékok és gasztronómiai élmények sokaságával vár. A rendezvény leglátványosabb eleme egyértelműen az a momentum, amikor a pásztorok és jószágaik átvonulnak a Kilenclyukú hídon.

Lovas programok Hortobágyon


A híres Lovasnapokkal még nem ér véget a lovas témájú hortobágyi programok sora!

Általában évente többször is tartanak fogathajtó versenyeket a hortobágyi térségben: a Mátai Ménes területén például telente fedett pályás versenyek megtartására is van lehetőség.

Ha szeretnénk közelebbről is megismerkedni ezekkel a gyönyörű, intelligens állatokkal, a Mátai Ménes egész évben tart lovasoktatást. Ezeken előzetes bejelentkezéssel, 9 éves kortól vagy 145 cm magasság felett lehet részt venni.
Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlottak a - szintén a Ménes területén tartott - lovas túrák. A hortobágyi tereplovaglás páratlan élmény: semmihez sem fogható hitelességgel mutatja meg a pusztai lét varázslatos élményét.


Hortobágy programok: a Pusztai Állatpark


A régi magyar háziállatok megismerésére nincs is jobb helyszín, mint a Pusztai Állatpark! Ezen a különleges helyen találkozhatunk többek között hucul lovakkal, magyar szürke marhákkal, rackákkal, mangalicákkal, parlagi kecskékkel, házi bivalyokkal és erdélyi kopasznyakú tyúkokkal is. A park állatsimogatóval is rendelkezik, ahol barátságot köthetünk a helyi kecskegidákkal, bárányokkal, szamarakkal. A kezes háziállatok és a játszótér mellett a gyerekek kedvencei az Állatparkban található kis szekerek, amelyekben szüleik húzhatják őket.

A kihagyhatatlan Vadaspark


Kétségtelen, hogy Hortobágy programok területén az ország egyik legszínesebb választékát nyújtja az állatbarátok számára. A Hortobágy-Malomházán található Vadaspark pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy kicsit visszautazzunk a múltba! A park területén ugyanis megismerkedhetünk azokkal az őshonos állatfajokkal, amelyek a civilizáció térhódítása előtt a környéken éltek.

Figyelem: a Vadaspark csak szervezett formában tekinthető meg, a Pásztormúzeum mellől induló nemzeti parki járatokkal
! A látogatásra a Tourinform irodában lehet jegyet venni, igény szerint szakvezetés is kérhető.

Ha valami igazán extra programra vágyunk, a Vadaspark területén Pusztaszafarin is részt vehetünk! A kalandfilmekből ismert, speciális szafari járművel testközelből figyelhetjük meg a vadlovak és őstulkok világát.

Gyermeke igazi állatrajongó? Remek ötlet lehet meglepni őt egy vadasparki szülinappal! Ha tíz nappal előre bejelentkezünk és minimum 10 fővel tudunk érkezni, kincskereső játékkal, látványetetéses szakvezetéssel és szuper játszótérrel várják az ünneplő csapatot.

Hortobágy programok: a madarak szerelmeseinek


Csodálatos látvány, amikor a puszta csendjében kecsesen elhúz a fejünk felett egy hortobágyi madár. Ha még többet szeretnénk megismerni a Hortobágyi Nemzeti Park madárvilágából, feltétlenül ejtsük útba a Hortobágyi Madárparkot, ahol a Madárkórház is működik! Az egész ország területéről látnak el itt sérült egyedeket, de különösen a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Park sérült madarai gyógyulnak itt. A szárnyas páciensek felépülése a nekik drukkoló látogatók számán igazán nem múlik: az üvegfalakon keresztül bárki megnézheti a lábadozó kis betegeket, sőt: alkalmanként akár teljes műtéteket is figyelemmel kísérhetünk! Ez természetesen nem kötelező: kevésbé bevállalós állatbarátként a madármentő kiállításon, a pihenőparkban és a nagyröpdében is remekül fogjuk magunkat érezni.

Hihetetlennek hangzik, de ha szerencsénk van, még beszélhetünk is a madarakkal. Legalábbis ne lepődjünk meg, ha a Madárkórház híres, Negró nevű hollója mély férfihangon utánunk kiált: “Szevasz, Negró!”


Hortobágyi programok kerékpárral


Hortobágy program kínálata nemcsak autós és gyalogos lehetőségekből áll! Kerékpárral is felfedezhetjük a környéket.

A pusztai túrát összeköthetjük a kerékpározás élményével, ha végigtekerünk a halastavaktól Hortobágy településen át a Pusztai Állatparkig vezető, 8,5 kilométeres kerékpárúton, amely a 33-as főúttal párhuzamosan fut. Hortobágy községben is érdemes tenni néhány extra kört, hogy felfedezzük a helyi építészetet és látványosságokat.

Felkeltették érdeklődését a színes hortobágyi programok? Foglaljon szállást a négycsillagos polgári Outlet Hotelben, ahonnan minden látványosság kényelmesen, egy órán belül megközelíthető!