hu

Tavaszi kirándulóhelyek

Lassan közeledik a tavasz, amely nemcsak a virágszirmokat csalogatja elő, hanem a kedvet is egy kis kalandhoz. A téli kabátot lassan felváltja a túrabakancs, és indulhat a keresgélés tavaszi kirándulóhelyek után. Kelet-Magyarországon rengeteg gyönyörű látnivaló található, amelyek miatt mindenképp érdemes kimozdulni otthonról. Ne hagyjuk hát veszni a kikelet adta lehetőséget, és töltsük fel a hideg hónapok alatt megcsappant energiatartalékainkat egy hamisítatlan tavaszi kirándulással!

Tavaszi kirándulóhelyek:


Nagykörű, az ország cseresznyéskertje


Szolnoktól nem messze található egy kis falu, ahol tavasszal virágzásnak indulnak a cseresznyefák. A nagykörűi templomkertben a település emblematikus gyümölcsének több, mint száz fajtáját csodálhatjuk meg, mintegy 200 hektáron. Ezzel kiérdemelte hazánk legnagyobb cseresznyéskertje elismerést.

Tökéletes kirándulóhely azok számára, akik szeretnék megcsodálni Nagykörű dimbes-dombos lankás tájain a cseresznyevirágzást. A kirándulók tavasszal akár hintón is körbejárhatják a pompába öltözött gyümölcsöst, míg nyáron degeszre tömhetik magukat az érett, ropogós, tűzpiros cseresznyével. Mindezek tetejébe a vendégeknek alkalmuk nyílik megkóstolni Európa legjobb, legízletesebb cseresznyéjeként számon tartott nagykörűi ropogóst is.

Nagykörűn évtizedes hagyománya van áprilisban a cseresznyevirág ünnepének, ennek keretein belül ilyenkor fagyűző szertartást is tartanak a faluban. Ám a gyümölcsök hercegnőjének tiszteletére rendezett esemény mellett sok más izgalmas rendezvénnyel is várják az érdeklődőket. Ahol pedig cseresznye van, onnan nem hiányozhat a nemes ízű nagykörűi cseresznyepálinka sem.

Nagykörűi cseresznyéskert

Tavaszi kirándulás a Debreceni Nagyerdei Parkban


Akik tavaszi kirándulóhelyek után kutatnak, azoknak nem szabad kihagyni a cívisvárosi Nagyerdőben fekvő, az ország első természetvédelmi területének nyilvánított parkját. A százéves fák alatt egyszerre van lehetőségük kikapcsolódni és szórakozni a kirándulni vágyóknak. A festői táj felfedezése mellett pedig a sportos életvitelt előnyben részesítők is garantáltan megtalálják számításaikat, ráadásul szabad levegőn.

Alig tíz percre Debrecen belvárosától helyezkedik el a Nagyerdei Park egyik legfelkapottabb helye, a Békás-tó. Az állóvíz körüli terület néhány éve esett át egy nagyobb felújításon, aminek köszönhetően teljesen új köntösbe öltözött a park. Kiváló tavaszi kirándulás tervezhető meg a szökőkutak, napozópadok, kacskaringós sétányok, állatokat mintázó szoboralkotások és számos egyéb látnivaló között.

A gyermekekről sem feledkeztek meg a kivitelezők: nekik egy modern, akadálymentesített játszótér biztosítja az önfeledt szórakozást. Amíg a kicsik az irányítható óriásbékán, a játszóházban vagy a ponty-kötélpályán élvezik fiatalságukat, a felnőttek is kikapcsolódhatnak a tavaszi kirándulás alatt. Számukra óriás sakktábla, petanque-pálya, illetve futó- és kerékpár pálya gondoskodik az élvezetekről. Ha pedig a mozgás után újra együtt a család, következhet egy kiadós piknik a hangulatos Nagyerdei Parkban.

Hortobágyi Nemzeti Park


Az „igazi magyar pusztaként” is emlegetett Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legnagyobb és legrégibb nemzeti parkja. A Világörökség részeként számon tartott Hortobágy megannyi látnivalót és elfoglaltságot kínál az érdeklődőknek. Így a Közép-Tisza vidék egy igazán remek választás a tavaszi kirándulóhelyek forgatagában.

A kilátogatóknak rengeteg rendhagyó programot kínál a Hortobágy: a lovaglástól és a pusztakocsikázástól kezdve a kerékpározáson és kisvonatozáson át egészen a vadasparkig és hortobágyi csárdáig. Érdemes a tavaszi kirándulást ezen a térségen a Nemzeti Park Látogatóközpontban kezdeni, ahol plusz információkkal felvértezve pontosan megtervezhetjük kiruccanásunkat. Itt megvásárolhatók a tanösvények egyikére a belépők, és akár biciklit is lehet bérelni. Mindemellett pedig részt vehetünk egy ingyenes kiállításon filmvetítéssel, diorámákkal és hasonló színesítő elemekkel.

Semmiképp ne felejtsük el megnézni hazánk leghosszabb kőből épült közúti hídját sem, a Kilenclyukú hidat. A 167 méteres átkelőt – és fából készült elődjét – több száz éven keresztül használták a gazdák, amikor a nyugat-európai piac felé hajtották marhacsordájukat. Amennyiben fontos számunkra a hagyományőrzés, mindenképp látogassunk el a Hortobágyi Pásztormúzeumba is. A kiállításon élethű bábukkal, vetítésekkel, hanganyagokkal és élőképekkel elevenedik fel a 19-20. századi pásztorvilág, annak mindennapjaival és mesterségeivel.


Tavaszi kirándulás a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán


Ha egy tavaszi kirándulás során ellátogatunk Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeumába Nyíregyházán, egy hamisítatlan Árpád-kori faluba csöppenhetünk. Egy 19. századi, igazából sosem létezett település mását tekinthetjük meg, ahol megismerkedhetünk az akkoriban élt emberek életmódjával.

Megtudhatjuk, hogyan zajlottak a szegény- és középparasztok, valamint a kisnemesek mindennapjai, milyen szokásai voltak, mit ettek, mivel foglalkoztak, és még sok egyéb érdekességet. Beülhetünk akár egy akkori iskolapadba, végig sétálhatunk a régi kovácsműhellyel, borbélyüzlettel és más műhelyekkel tarkított soron, valamint betérhetünk szétnézni a falu közepén található fakazettás templomba is.

A gyermekek számára ideális tanulási lehetőség is a Sóstói Múzeumfalu, miután élő példán keresztül szívhatják magukba a történelmet, ami így tartósan megmarad. Emellett persze remekül szórakozhatnak közben a kicsik, mivel a saját bőrükön tapasztalhatják meg a honfoglalás kori emberek életét. Számos tradicionális hangvételű program biztosítja a gyerekeknek, hogy hiteles forrásból megtudják, miként zajlott akkoriban egy húsvéti vagy pünkösdi ünnep.

A felnőtteknek pedig már szinte kötelező ellátogatni a múzeumfalu melletti Pálinkaházba is, hogy megismerkedjenek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pálinkakultúrával. Nem is lehetne jobban lezárni a hagyományőrző tavaszi kirándulást, minthogy beszerzünk egyet otthonra a három eredetvédett gyümölcspárlatok egyikéből: a szabolcsi almából, az újfehértói fürtös meggyből, vagy a szatmári szilvából.

Amikor végre beköszönt a tavasz, nem szabad veszni hagyni az első lehetőséget, hogy kimozduljunk feltöltődni a hideg hónapok után. Legyen szó egy könnyed sétáról a környéken, vagy egy nagyobb lélegzetvételű kiruccanás, azzal nemcsak egészségünkért, hanem jó közérzetünk érdekében is tettünk egy lépést. Nem beszélve arról, hogy közben végig remekül szórakozhatunk gyönyörű időben.

Érdekesnek találta blogbejegyzésünket? Akkor olvassa el gyűjteményünket a Tisza-tó látnivalókról is!