hu

Kelet-Magyarország látnivalók

Kelet-Magyarország hazánk egyik legkedveltebb turista vonzó térsége. Az alföldi táj jellegzetességei, a híres gyógyfürdők és a környék nagyobb városai is rengeteg érdeklődőt csalogatnak ebbe az országrészbe. Aki még nem látogatott el Magyarország keleti csücskébe, esetleg épp most tervezi felfedezni ezt az izgalmas régiót, annak cikkünk igazán hasznos útikalauz. Kelet-Magyarország látnivalók bejegyzésünkben: az Alföld legnagyobb kincsei a Tisza-tótól Egerig.

Tisza-tó és környéke



A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava a Balaton után, amely elsősorban a természet szerelmeseinek kötelező látványosság. A Kiskörei víztározó gazdag élővilágát egy nap alatt lehetetlen megismerni, ezért érdemes akár hosszabb időt is rászánni a nevezetességek megtekintésére. Tisza-tavi látnivalók, amelyeket nem érdemes kihagyni:

  • A Vízi Sétány másfél kilométer hosszan fut körbe a tavon, és betekintést nyújt a Tisza-tó növény- és állatvilágának javába.
  • Aki szívesen fotóz különleges madarakat a természetes élőhelyükön, annak a Madárrezervátumban a helye. Ráadásul a természet szépségeit szakértő idegenvezetők szemszögéből, csónakázás közben figyelhetik meg az érdeklődők.
  • Poroszlói Ökocentrum: kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetesek a különféle élményprogramok, de azoknak is érdemes egy napot eltölteni itt, akik az állatparkot vagy az ország legnagyobb édesvízi akváriumát szeretnék megtekinteni.



Hortobágyi Nemzeti Park: nevezetességek és programok



A kelet-magyarországi látnivalók között kihagyhatatlan a híres Hortobágy, amelynek a neve egybeforrt az Alföldével. A Hortobágyhoz társított betyárromantika, a régi korok magyar szokásai és a síkvidék vadsága igazi idegenforgalmi kincsnek számítanak hazánk keleti peremén. Az egykori pásztorélet jellegzetességeit a mai napig magán viselő terület a modern kor számára is tartogat izgalmakat:

  • Itt található Magyarország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park, amely egyben a világörökség részét is képezi. A Hortobágyi Látogatóközpont kiállítása bemutatja a tájegység kuriózumait, állat- és növényvilágát, a tárlat ráadásul ingyenesen megtekinthető.
  • A Kilenclyúkú híd a hortobágy jelképe is egyben, amely nyáron számtalan vásárnak és programnak ad otthont. Leghíresebb közülük augusztus 20-án a hídi vásár, ahol a térség híres kézműves mesteri mutatkoznak be a turistáknak. Az egykoron marhaterelésre épített közúti átkelő azonban önmagában is kedvelt kirándulóhely, ahol több százan fényképezkednek évről-évre.
  • A hortobágyi látnivalók között sem maradhatnak el a tanösvények, amelyek bemutatják a hortobágyi pusztai élőhelyeket és a mocsárvilág jellemző állatfajait.



Látnivalók Kelet-Magyarországon: termálfürdők



Kelet-Magyarország nemcsak természeti kincsei, de wellness üdülői és termálfürdői miatt is népszerű a magyar és a külföldi turisták körében. A 2000-es években számos településen igényes fürdőket alakítottak ki: a tisza-tavi és hortobágyi látványosságok felfedezése után a pihenni vágyók a kelet-magyarországi látványosságok között jó néhány gyógy- és élményfürdő közül választhatnak.
A legtöbben a hajdúszoboszlói Hungaro Spa Gyógyfürdőt keresik fel, amely Európa legnagyobb strandja tucatnál is több óriáscsúszdával. De a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő, valamint a Bocskai Gyógyfürdő is rengeteg vendéget számlál évről-évre, hogy csak a legnagyobbakat említsük.
Nemcsak a nyári forróságban, hanem télen is sokan ellátogatnak a kelet-magyarországi fürdőparadicsom egyikébe. A fürdőkomplexumok jellegzetessége, hogy természetes, hűtött termálvízzel rendelkeznek, amelyet többféle betegség ellen is sikerrel alkalmaznak.


Kirándulás Kelet-Magyarországon: a kihagyhatatlan Debrecen



A december 20-i Debreceni Virágkarnevál csak egy a megannyi színes program és nevezetesség közül, amellyel Debrecen városa hívogatja a kirándulókat. Kelet-Magyarország fővárosa igazi családbarát üdülési célpont, ahol gyerekek és felnőttek számára is temérdek látnivaló akad.
A város természetvédelmi részén, a Nagyerdő területén igen különleges növény- és állatfajták élnek, amely az európai Natura 2000 természetvédelmi hálózatnak is a része. Érdekesség, hogy a debreceni Nagyerdő fáinak nagy része már több mint 100 éves, amelyek Debrecen egyik legnépszerűbb látványosságának számítanak. A városrészen belül található a Nagyerdei Kultúrpark: itt működik az ország egyetlen vidámparkja, de állat- és növénykertnek is otthont ad a Park. Ha ez nem lenne elég, akkor az Aquaticum Élményfürdő, a Medgyessy sétány és a Csónakázótó is kipróbálásra érdemes kelet-magyarországi látnivalók.
Külön említést érdemel az egyetemi Botanikus Kertben az Agora Tudományos Élményközpont, amelynek célja, hogy érdekfeszítő foglalkozások keretében bevezesse a gyerekeket a tudományok világába. A kicsik (és nagyok) interaktív programokon kóstolhatnak bele a fizikába, csillagászatba, biológiába, és még számos más tudományos érdekességbe.


Eger: várból is kijut keleten



Aki eljutott a Hortobágyig, annak az Észak- és Kelet-Magyarország határán fekvő Eger városát igazán nem érdemes kikerülni. Az M3-as autópályától 20 percre található település önmagában is több napos kiruccanásnak ígérkezik: a híres Egri Váron kívül több más műemlék és látványosság is megtalálható:

  • A Város a város alatt kiállítótér és pincerendszer Magyarország egyik építészeti csodájának is számít. A 4 kilométer hosszú alagútrendszer az 1600-as évek végén keletkezett, ma borászati és pincészeti érdekességek bemutatására használják.
  • Eger a borok városa, nem csoda, hogy több borkészítéssel kapcsolatos nevezetesség is a város nevéhez köthető. A Szépasszony-völgy a térség legnagyobb összefüggő pincés területe, ahol nemcsak a borokkal, de a völgy legendáival is megismerkedhetnek a nyaralók.
  • Az Egri Bazilika hazánk harmadik legnagyobb egyházi épülete, amellyel szemben található az egykori líceum is, amely ma az Eszterházy Károly Egyetem főépülete.
  • A kulturális nevezetességek megtekintésén kívül természetesen pihenni is lehet Egerben: a török fürdőn kívül számtalan cukrászda, valamint étterem áll a felújított Dobó téren.



A felsorolt Kelet-Magyarország látnivalók mindössze 30-40 perc autóútra találhatók Polgártól, ahol a négy csillagos Outlet Hotel várja a kikapcsolódni vágyókat. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Képek forrása: Pxfuel, Wikipédia