hu

Babakocsis kirándulóhelyek Kelet-Magyarországon

Amikor egy család gyermekkel bővül, nincs vége az utazós kalandok sorának. Csupán egy kicsivel több utánajárás szükséges indulás előtt, hogy a program zökkenőmentes legyen, szó szerint. Kelet-Magyarország számos ismert úticélt és rejtett kincset tartogat az utazni vágyóknak, több közülük pedig babakocsivak is kényelmesen, biztonságosan bejárható. Mai blogbejegyzésünk a legjobb környékbeli babakocsis kirándulóhelyek listáját foglalja magában, a teljesség igénye nélkül. Olvasson tovább és tartson Ön is velünk!


A legkisebbeket is várja a Tisza-tavi Ökocentrum!


Régóta tervben van az országszerte híres Tisza-tavi Ökocentrum megtekintése? A babakocsis közlekedés garantáltan lesz akadálya a kalandnak! Ez az izgalmas komplexum ugyanis teljesen akadálymentes, így mind kerekesszékkel, mind babakocsival kényelmesen bejárható.

Ez az Outlet Hoteltől mindössze 45 percre található babakocsis kirándulóhely nyáron mutatja meg legszínesebb oldalát, de télen is számos érdekes programot tartogat, így, ha a hideg hónapokban látogatjuk meg, akkor is élménydús napot tölthetünk ott. A főépületben található például Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, amelynek egy részét minden szögből megtekinthetjük: alagútszerűen sétálhatunk át rajta. Szintén nem mindennapi élmény az élethűen berendezett éjszakai erdőrészlet, az úgynevezett makróvilág, ahol a legkisebb élőlényeket is részletesen megszemlélhetjük, valamint a lifttel is megközelíthető, körpanorámás kilátótorony. Az Ökocentrumban játszószobát is kialakítottak, ami remek hír a tipegő korú vagy nagyobb gyermekkel érkező családoknak.

A komplexum honlapja külön ajánlást is közzétett, hogy a kerekesszékkel vagy babakocsival érkezők garantáltan megtalálják a számukra legegyszerűbb útvonalat. Eszerint megérkezéskor érdemes rögtön a lift felé venni az irányt, és lemenni a -2. szintre. Itt a víz alatti alagúttól egészen a patak diorámáig végignézhetjük a látnivalókat, majd ugyanezen az útvonalon ajánlott visszatérni a lifthez, ahonnan megközelítheti a többi szintet.

A kalandok ugyanakkor nem érnek véget az Ökocentrumban: a közelben található hangulatos Vízi Sétány szinte önállóan is megérdemelne egy helyet a legjobb babakocsis kirándulóhelyek sorában. A másfél km hosszú sétány a partvonaltól mintegy 500 méterre húzódik, és tanösvényként is funkcionál: újabb izgalmas lehetőség, hogy megismerkedjünk a terület sokszínű élővilágával.

Babakocsis kirándulóhelyek a Hortobágyon


Köztudott, hogy a Hortobágy csodálatos vidék - de azzal talán kevesebben vannak tisztában, hogy babakocsival érkezők számára is ideális! A legapróbb gyerkőcök jókat szunyókálhatnak a friss levegőn, a nagyobbacskákat pedig számos gyerekbarát program várja. A szállodánktól félórás autóútra elhelyezkedő látnivalók közül a legismertebb egyértelműen a Kilenclyukú híd, de figyelmet érdemel még a kézművesudvar, a kisvasút, a Mátai ménes, a Hortobágyi múzeum és a Vadaspark is. Kevesen tudják, de a táj télen is varázslatos: ebben az időszakban is részt vehetünk például vezetett túrán, de belépő váltásával önállóan is felfedezhetők olyan ikonikus helyszínek, mint a Szálkahalmi bemutatóterület, a Hortobágy-halastavi bemutatóterület, vagy az Egyek-pusztakócsi mocsarak. Ha szerencsések vagyunk, gyönyörködhetünk a környéken telelő ölyvökben, sólymokban és tengelicekben is.


Séta a tiszadobi kastélyparkban


A mesebeli kastélyok kedvelőinek Tiszadob szinte kötelező úticél! Ide érkezve ugyanis olyan érzésünk lehet, mintha a francia Loire-völgy egy kis szeletét látnánk magunk előtt - csak épp egy szabolcsi nagyközségben, az Outlet Hoteltől 25 percre. Sokan tulajdonítanak romantikus jelentőséget a helynek, hiszen a legenda szerint Sissi, a kultikus magyar királyné lenyűgözése volt a célja a kastély építtetőjének, Andrássy Gyula grófnak. Ámor nyila mellett azonban a számok is könnyen bűvöletbe ejthetik az idelátogatókat. Az épületnek 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablakszeme van - összhangban az egy évben előforduló évszakok, hónapok, hetek és napok számával. Igazi kincs ez a helyszín a magyar kastélyok sorában: varázslatos látványa gyermekkorunk legszebb meséit idézi.

A kastély jelenleg belső felújítás alatt áll. Nemrég átadott, gyönyörű angolparkja mégis érdemessé teszi, hogy helyet kapjon az ajánlott babakocsis kirándulóhelyek között.

Babakalandok a Kis-Tisza Ökocentrumban


A kedves olvasó talán azt hiheti, hogy duplán lát: pedig nem véletlen, hogy listánkon két ökocentrum is helyet kapott! A poroszlói “rokonánál” talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb Kis-Tisza Ökocentrumban a Holt-Tisza flóráját és faunáját ismerhetjük meg játékos, élethű és természetesen babakocsi-barát módon. A Polgártól mindössze fél órára található, akadálymentes tiszalöki komplexum interaktív kiállító teremmel és kutató teremmel is büszkélkedhet, amely mindenki számára kézzelfoghatóvá teszi a természeti kincseket. Emellett egy kényelmes, 2,2 km-es tanösvényt is találunk a helyszínen, amely további izgalmas információkkal szolgál a környék védett növény- és állatfajairól.


Kisgyőr: a felfedezetlen babakocsis kirándulóhelyek egyike


Ha szállodánktól autóval indulnak útnak, 40 perc alatt már ott is lehetnek a fából faragott műalkotások földi paradicsomában, a festői Kisgyőrben. Megéri megtenni ezt a távot! A különleges borsodi faluban bármerre indulunk, gyönyörű faragott alkotásokba botlunk, az oszlopoktól az utcabútorokon át egészen a haranglábig. A babakocsis kirándulóhelyek büszke listáját erősítő település ugyanis már 30 éve otthona egy országosan ismert alkotó tábornak, ahol hobbialkotók és tapasztalt mesterek együtt dolgoznak, és minden nyáron újabb látnivaló kerül ki a kezeik közül. Jó példa erre a népművészet stílusában elkészített ökumenikus Betlehem.

2021 augusztusában a falu ikonikus helyszínnel bővült: bár a Szent-Korona kilátóba inkább hordozóval érdemes felkapaszkodni, látványa kívülről is lenyűgöző. Az épület teteje, nevéhez hűen valóban a magyar szent koronát formálja meg, és gyönyörű panorámával szolgál. Ha bevállalunk egy kis sétát, a faluból gyalog is megközelíthető, de ha inkább az autóra voksolunk, ingyenes parkolási lehetőség vár.

Tetszenek a fenti lehetőségek, és akár többet is szívesen felfedezne egy hosszabb kiruccanás alkalmával? Az Outlet Hotel remek kiindulópont lehet: szállodánk barátságos távolságra helyezkedik el a cikkünkben szereplő kirándulóhelyektől. Minden kényelmet megadunk, amire csak egy kisbabás családnak szüksége lehet: foglaljon weboldalunkon!