hu

7 egyedülálló nevezetesség a Tisza-tó környékén

A Tisza-tó Magyarország legfiatalabb és egyben második legnagyobb tava, amely valójában egy mesterséges tó, hivatalos neve Kiskörei víztározó. Nagyságát tekintve ötször nagyobb a Velencei-tónál és egyötöde a Balatonnak. Az évek során különleges természeti kinccsé vált, egyes részein régóta nem látott élővilág és különleges növények sokasága jelent meg. A tó önmagában is lenyűgöző látványt nyújt az oda látogatóknak, de a környéken sok más érdekesség is fellelhető. Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb Tisza-tó látnivalók, amelyeket semmikép nem érdemes kihagyni.

Tisza-tó látnivalók



1. Tisza-tavi Vízi Sétány



A Tisza-tavi látnivalók közül az egyik leglenyűgözőbb a másfél kilométer hosszú poroszlói tanösvény, amely ma már a Hortobágyi Nemzeti Park részét képezi. Különlegessége abban rejlik, hogy a látogatókat egy kiépített fahíd-rendszeren keresztül vezeti a víz felett. A sétány körbefut egy kis belső tavon, két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is elviszi az érdeklődőket. A tanösvény a poroszlói Delfin kikötőből érhető el rendszeres csónakjáratokkal, de a Tisza-tó több kikötőjéből is megközelíthető szervezett csónaktúrákkal. A séta során megismerhetjük a tó gazdag növény- és állatvilágát, miközben élvezhetjük a természet nyugtató közelségét.

Tanösvény túra a Tisza-tavon (forrás: Pxfuel)

2. Látnivalók Tisza-tó környékén: Tisza-tavi Ökocentrum



A természet templomaként is emlegetett Tisza-tavi Ökoncentrum évente több tízezer látogatót vonz. Nemcsak hazai, de külföldi turisták is érdeklődnek az ökocentrum iránt, mivel itt található Európa legnagyobb édes-vízi akváriuma. Az impozáns épületben, amely valójában egy leszálló hattyút jelképez, a Tisza-tó és a Tisza összes halfaja megcsodálható 2600 m²-en. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató programot nyújt az ökoturisztikai sziget, ahol dámszarvast simogathatunk, megnézhetjük a pelikánokat és az aranysakálokat is. A látogatók vidraetetésen is részt vehetnek, és felmehetnek a 7 emelet magas kilótóba is, ahonnan az egész Poroszlói-medence megtekinthető, de tiszta időben belátható a Bükk és a Mátra is.

Kormoránféle a Tisza-tavi Ökocentrumban (forrás: Pxfuel)

3. Tisza-tavi Madárrezervátum



A Tisza-tavi Madárrezervátum a Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található. A terület szigorúan védett és nemcsak az országban, de Európában is egyedülálló. A rezervátum a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, és különleges faunával, változatos élővilággal büszkélkedhet. Nem meglepő, hogy ezt a világörökség részéve tették. Erre a helyre kizárólag csónakkal lehet bejutni, és csak bizonyos részeit lehet bebarangolni, ellenben így is lenyűgöző látványt nyújt. A természetvédelmi övezetbe érve kis- és nagy kócsagokat, vadludakat, récéket, sirályokat, kanalas gémeket, jégmadarakat, kormoránokat és barna kányákat csodálhatunk meg. Mintegy 200 madárfajt figyelhetünk meg itt – a madarak szerelmeseinek kihagyhatatlan program ez!

A Tisza-tavi Madárrezervátum egy része (forrás: Wikipédia)

4. Tisza-tó látnivalók: Kiskörei hallépcső



A Tisza-tavi látnivalók közül érdemes megemlíteni a Kiskörei hallépcsőt is, amelyet európai példák alapján alakítottak ki abból a célból, hogy biztosítsák a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és a Tisza folyó között. A vízesésekkel tarkított csatorna másfél kilométer hosszú, és 37 vízlépcsőből, illetve zsilipből áll. Egy-egy bukónál 25-30 cm a vízszintkülönbség, ami segít a halaknak abban, hogy fel és le tudjanak úszni. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában kialakítottak egy monitoring helyiséget is, ahol ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása. A kiskörei látványosságot a tó töltésén keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni. Kerékpárral, de akár gyalog is körbe kirándulhatjuk ezt a kivételes helyet.

5. Óhalászi-sziget



Az Óhalászi-sziget az egyik legrejtélyesebb a Tisza-tavi látnivalók közül, története több száz éves múltra tekint vissza. A sziget helyén egykor egy falu állt, de ezt 1876-ban a Tisza elöntötte. Az árvíz miatt a település teljesen megsemmisült, az emberek kénytelenek voltak elmenekülni innen. A bozótok és fák alatt ma is láthatóak az egykori épületek romjai. A szigetre kenuval lehet eljutni egy keskeny öblítő csatornán keresztül. Út közben tündérrózsa mezőkkel és vízimadarakkal találkozhatunk. A szigetnek van egy kilátó tornya is, ahol még jobban szemre vehetjük az egykori falu maradványait. 2010-ben az Óhalászi-szigetet emlékhellyé nyilvánították.


6. Tisza-tavi látnivalók: karcagi szélmalom



A karcagi szélmalom Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legértékesebb műemléke. A holland típusú, felülhajtós szélmalmot 1859-ben építette Gál Ferenc. Régebben több malom is működött a településen, de közülük csak tizenegy volt szélmalom. Mára már csak ez az egy maradt fenn. Az épület forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült, amelynek a falát ablakokkal törték át. A szélmalomban 1949-ig folyt a munka, búzát őröltek és szemes terményeket is daráltak itt. Belső berendezése épen maradt, ennek köszönhetően az ide látogatók hat szinten tekinthetik meg a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezetet.

A karcagi szélmalom egy 1916-os archív fotón (forrás: Fortepan)

7. Városnézés Tiszafüreden



Ha a Tisza-tónál járunk, akkor érdemes a tó fővárosával, Tiszafüreddel is megismerkednünk. Itt számos érdekességet lehet megtekinteni. Többek között az 1700-as években épült református templomot, a Magyarok Nagyasszonya Templomot, illetve a Kiss Pál Múzeumot, amelynek a Lipcsey Kúria ad otthont. A múzeumban állandó és időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai programok és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház várja a látogatókat. Ezek mellett Bőrműves Alkotóház is megtalálható a településen. Itt népi iparművészeti tárgyak, íjászathoz szükséges kellékek, és a mindennapi élet használati tárgyai várnak a kiállításon. A Tisza látnivalók sokaságával várja az ide érkezőket, ezért érdemes több napot is rászánni a környék felfedezésére. Polgár körülbelül 40 perc autóútra található Poroszlótól, illetve Tiszafüredtől, ezért ha kirándulni indulunk, akár itt is foglalhatunk magunknak szállást. A jó megközelíthetőség miatt – M3-as és a 33-as főút – könnyen eljutunk a környék látványosságaihoz. Az Outlet Hotel Polgár rögtön az M3-as autópályáról letérve megközelíthető: kiváló szálláshelyek és kedvező ajánlatok várják a pihenni és kikapcsolódni vágyókat. Keressen minket kapcsolati oldalunkon!