hu

Alföldi kirándulóhelyek: 5+1 látnivaló az Alföldön

Az alföldi kirándulóhelyek listája szinte végtelen. Magyarország telis-tele van szebbnél szebb helyekkel és érdekesebbnél érdekesebb programokkal. Akár családi kirándulást tervezünk gyerekekkel, akár a barátokkal fedeznénk fel a látnivalókat, az Alföld kínálta lehetőségekből bőven válogathatunk.

Hortobágyi Nemzeti Park


Ha egy hosszú hétvége vagy szabadság megtervezése során felmerülnek az alföldi kirándulóhelyek, mindenkinek elsők között jut eszébe a Hortobágyi Nemzeti Park. A 82 000 hektáros terület gazdag növény- és állatvilága által bőven akad látnivaló kicsik és nagyok számára egyaránt. Akár csak egy testet-lelket feltöltő kirándulásra vágyunk, akár konkrét programokra és élményekre, a Hortobágy mindkét esetben tökéletes választás.

Ellátogathatunk a híres Kilenclyukú hídhoz, körülnézhetünk a Pásztormúzeumban, és ehetünk egy jót a Hortobágyi Csárdában. Ha gyerekekkel kirándulunk, érdemes megnézni a Madárkórházban lábadozó szárnyas pácienseket. De a Kisvasutat és a hortobágyi szafari túrát se hagyjuk ki, mert a gyerkőcök biztosan imádni fogják.


Mielőtt útnak indulnánk, érdemes előzetesen tájékozódni a Nemzeti Park nyitvatartásáról, és hogy melyik program igényel előzetes bejelentkezést.

Noszvaj



Noszvaj azon alföldi kirándulóhelyek egyike, ahol igazán mindenki kedvére válogathat a látnivalók és programok közül.

A történelmet kedvelők számára ott vannak például a barlanglakások és az 1900-ban épült Galassy Kripta. Aki a természetért és a kirándulásért van oda, annak mindenképp érdemes ellátogatnia a Kövesdi Kilátóhoz és a Cakó-tető Kaptárkövekhez. A régi kastélyok és múzeumok szerelmeseinek pedig ott a gyönyörű, 18. századi De La Motte Kastély. A gyerekek számára hatalmas élményt nyújt a Farkaskő Vendégház, ahol nyuszik, barik, kecskék és tyúkok között játszhatnak.


Noszvaj a kalandorok számára is tartogat izgalmas programot, ugyanis lehetőség van egy 7,5 km hosszú rejtvényfejtő forrástúrára is, ahol 8 forrást kell megtalálni és megfejteni a hozzájuk tartozó rejtvényeket. A túra három rövidebb útvonalra is felbontható, így kezdő kalandoroknak is tökéletes program. Végül, amikor már mindenki kellemesen elfáradt, betérhetünk a hangulatos Csendülő Vendégházba egy kávéra, vagy akár egy meleg ebédre és süteményre is.

Hungarospa – Hajdúszoboszló


Az alföldi kirándulóhelyek változatosságának köszönhetően a gyerekek számára sem limitáltak a lehetőségek, ha élmények szerzése a cél. Hajdúszoboszló óriási fürdőkomplexuma hatalmas medencékkel, vízesésekkel és egy igazi aquaparkkal várja a kis lurkókat. Pihenni vágyó szüleik pedig a forró gyógyfürdőben áztathatják magukat. A strand területén vizibiciklizésre is van lehetőség, és ha a pancsolás nem lenne elég, a Hungarospa különböző műsorokkal és programokkal is kedveskedik a látogatóknak.

Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló


Az alföldi kirándulóhelyek listáján állatos programokat is bőven találunk. Ha gyerekekkel szeretnénk kirándulni az Alföldön, mindenképp érdemes ellátogatni a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol egy igazi "víz alatti" kaland várja a látogatókat. A hatalmas, édesvizű akvárium alagútszerű kialakításának köszönhetően gyerekként és felnőttként egyaránt nagy élmény a "víz alatt" sétálva, testközelből megfigyelni a hatalmas uszonyosokat.


Az Ökocentrum a vizák és a vágótokok mellett 3 cuki vidrának is otthont ad, akiknek a lakomája naponta kétszer megtekinthető a látogatók számára. Habár őket csak az Ökocentrum dolgozói etethetik, a 7 hektáros szabadidőparkban van lehetőség a gyerekek számára is állatokat etetni, illetve önfeledten játszani a szabadtéri játszótereken.

Az Ökocentrum egész évben látogatható, nyáron hosszabbított nyitvatartással.

Nyíregyházi Állatpark – Nyíregyháza


Mi lehetne nagyobb élmény a gyerekek számára, mint élőben, testközelből vadállatokat látni? A Nyíregyházi Állatpark a barnamedvéktől a gorillákon át az oroszlánokig számtalan vadon élő állatnak ad otthont, és a gyerekeket különböző érdekes programokkal várja.

Előre egyeztetett időpontban lehetőség van egy 40-90 perces vezetett túrára, ami során a gyerekek rengeteg új tudással gyarapodnak és közben különféle állatokat is megetethetnek. De ott van például a minden gyerek által kedvelt, vicces és szórakoztató fóka show. Mindemellett pedig az állatpark kétpúpúja szívesen elvisz bárkit egy körre a hátán, hogy egy kis időre a sivatagban érezhessük magunkat.

Sóstói Múzeumfalu – Nyíregyháza


Az Állatparktól mindössze 10 percnyi sétára található a Sóstói Múzeumfalu, ami különböző programjaival és ételeivel azonnal visszarepít a 19. századi falusi életbe. Megismerkedhetünk az akkori népszokásokkal és foglalkozásokkal. Ülhetünk lóháton, de utazhatunk lovaskocsin is. Megtanulhatjuk, hogyan készült annak idején a lekvár, a savanyú káposzta, a tengeri vagy a pipiske. Sőt mi több, kóstolás útján meg is ismerkedhetünk az akkori falusi ételek ízeivel. A gyerekek számára hagyományőrző nyári táborokat is rendeznek a helyszínen. A falu szabadtéri színpada pedig szinte minden nap különféle programokkal várja az érdeklődőket.

Szálljon meg az Outlet Hotelben, hogy mindenhova eljuthasson!


Meg van már a kedvence a fentiek közül? A Polgáron található Outlet Hoteltől mind elérhető közelségben van, így az sem lehetetlen, hogy mindhez ellátogasson. A hosszú kirándulások és élmények után hogyan is zárhatnánk a napot, ha nem egy hatalmas pihenéssel az Outlet Hotel Wellness részlegén?!