hu

Egynapos kirándulás ötletek: 5 rejtett kincs Kelet-Magyarországon

Kelet-Magyarország rengeteg népszerű kirándulóhellyel büszkélkedhet. A Tisza-tó környéke, Debrecen és Hajdúszoboszló izgalmas látnivalóikkal és remek programjaikkal méltán vívták ki a hazai és nemzetközi turisták szeretetét - az ismert úticélok mellett ugyanakkor számos rejtett kincset is találhatunk ebben a régióban. Listánkon ezért olyan egynapos kirándulás ötletek találhatók, amelyekre elsőre talán nem is gondolna, mégis felejthetetlen élményekkel kecsegtetnek!

Pihenés és adrenalin Tiszaújvárosban


Iparváros, vegyi kombinát, néhai Leninváros. Országos szinten leginkább ezeket a jelzőket hallhatjuk, ha Tiszaújvárosról van szó, az északkelet-magyarországiaknak azonban évtizedek óta egészen más jut eszébe a név hallatán: a környék legjobb fürdőhelye, amit mindenkinek meg kell ismernie! A Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdő mind felszereltség, mind a gyógyvíz minősége szempontjából a hazai strandok élvonalában van. Bármit is keresünk egy fürdőhelyen, itt megtalálhatjuk a számításunkat. A gyógyfürdő 1200 mélyről feltörő gyógyvize számos egészségi probléma kezelésében hatásos, az adrenalint kedvelőket pedig rafting csúszdák várják. A fürdő az “esőnapon” is ideális egynapos kirándulás ötletek egyike, hiszen fedett gyógyfürdőjében lubickolni bármilyen időben kellemes program.

A várost az év bármely szakaszában megéri felkeresni, de a legmelegebb hónapokban további meglepetéseket is tartogat. A település ugyanis minden év nyarán otthon ad egy izgalmas sporteseménynek, a Triatlon Világkupának. Az általában július közepére szervezett Triatlon Nagyhét keretében nemcsak a versenyeket követhetjük élőben, hanem esténként ingyenes koncertekkel is várják az érdeklődőket, amelyek általában nem sokkal a strand zárása után kezdődnek. Több, mint kényelmes!
Tiszaújváros ráadásul nem több, mint 15 percnyi autóútra van Polgártól.

A strandolás mindig jó ok a kirándulásra

Egynapos kirándulás ötletek: halászlében pancsolás Tiszacsegén


Sokak kedvenc eldugott ékszerdoboza Tiszacsege, ahol strandolás, gasztroélmények és természetjárási lehetőség is elérhető. A környéken sétálva egy kis csend és figyelem mellett kecses gólyákra és gyönyörű pillangókra bukkanhatunk... Ha viszont madárles helyett inkább úsznánk néhány hosszt, irány a Tiszacsegei Termálstrand! A fürdő a tiszaújvárosinál jóval kisebb, családiasabb, de épp ebben rejlik a varázsa. Hangulatos, mégis élettel teli hely, amely tiszta és szépen karbantartott, termálvize pedig gyógyító hatású.

Ha a környékek lakók közül bárkit megkérdezünk, hol a legjobb a halászlé, gondolkodás nélkül Tiszacsege a válasz - miért ne tesztelnénk le? Csege, ahogy a helyiek becézik, az egynapos kirándulás ötletek egyik gyöngyszemeként vendégszerető, kedves hely, Polgártól 25 percnyi autóútra. Ha szívesen kipróbálná, milyen a kompon átkelni a Tiszán, az oda-vagy visszautat Ároktő felől javasoljuk megtenni!

Tó-party Mályiban, vártúrával


Inkább természetes vizekre eveznénk? A Mályi-tó strandját ne hagyjuk ki! A mesterséges tengerszem kristálytiszta vize ideális úszásra, a melegben való hűsölésre, de népszerű terepe a vízi sportok rajongóinak körében is: a remek széljárás kedvez a vitorlázóknak és szörfösöknek. A csendes, meghitt partszakaszok mellett nemritkán igazi bulistrandot is találunk, ahol esténként DJ-k színesítik a hangulatot.
Ha már Mályi felé jár, strandolás előtt érdemes még két látványosságot útba ejteni. Polgár felől közlekedve ne hagyjuk ki a Muhi csata emlékművét! Nem egy megszokott emlékhely - 10-15 perc alatt körbesétálható, és nagyon látványos. Az egynapos kirándulás ötletek terepén szintén a történelmi érdekességeknél maradva, Ónod vára is megér egy órát! Kedves, emberléptékű, besétálható várrom található a településen.

Ónod vára szuper programpontja lehet egy egynapos kirándulásnak

Muhi 20 perc, Mályi és Ónod pedig egyformán 30 percnyi autóútra találhatók Polgártól.

Madárles és természetjárás a Bükki Nemzeti Parkban


A Bükki Nemzeti Park kedvelt helyszín a természetjárók körében - ugyanakkor azoknak is jó szívvel ajánljuk, akik még nem mondanák magukat rutinos túrázóknak. A térség egynapos kirándulás ötletek sokaságával szolgál, ha nyaralás közben természeti kincsek felfedezésére is vágyunk. Íme, a 3 kedvenc túraútvonalunk!

Szalakóta Tanösvény


A Tiszabábolnáról induló útvonal kényelmes, 2,64 kilométeres hosszával és elragadó tájaival ideális akár családi kirándulásra is. Madárkedvelők figyelmébe különösen ajánljuk, hiszen számos különleges fajt figyelhetünk meg a környéken: többek között a tanösvény nevét adó, káprázatos színekben pompázó szalakótát csodálhatjuk meg a nyári hónapokban, ha szerencsések vagyunk.

Egynapos kirándulás ötletek: Szélkiáltó Tanösvény


Ez a túra inkább azoknak szól, akik tényleg a teljes napot a természetben szeretnék tölteni. A 17 km hosszú tanösvény a Szalakótához hasonlóan Tiszabábolnáról indul, itt már némi emelkedő is várható (összesen 30 méter). Az útvonalon felfedezhetjük a tanyasi életmód letűnt világát, és gyönyörködhetünk a védett állatokban és növényekben.


Szomolya-Kaptárkő Tanösvény


Szomolyán egy kellemes, 1,6 km-es séta vár minket, amely rövidsége ellenére rendkívül élménygazdag: itt található Magyarország legtöbb, 117 darab fülkével rendelkező kaptárkő-csoportja!

Polgárról mindhárom túraútvonal könnyedén megközelíthető: Tiszabábolna és Szomolya is mindössze 40 percre található a várostól.

A Bükki Nemzeti Parkban kis szerencsével élőben is láthatjuk a gyönyörű szalakótát

Egynapos kirándulás ötletek: mesebeli kastély Tiszadobon


Amikor gyermekként tündérmeséket hallgattunk, a legtöbben elképzeltük, hogyan festhet a kastély, ahol a történet játszódik - és ha létezik, vajon hol lehet a valóságban? Szerencsére erre a kérdésre megvan a válasz: a mesebeli kastély Polgártól 20 percre, Tiszadob községben van! A környéken sétálva nehéz elhinni, hogy nem a francia Loire-völgyben, hanem Szabolcs megye határán vagyunk - a neogótikus-romantikus épület a lovagi várkastélyok hangulatát idézi. A kihagyhatatlan angolkert körbejárása után érdemes egy kis számolást tartani. A legenda szerint ugyanis ahogy az évben négy évszak, 12 hónap, 52 hét és 365 nap van, úgy a kastélyon 4 bejárat, 12 torony, benne 52 szoba és 365 ablakszem kapott helyet.
A tiszadobi Andrássy-kastély jelenleg felújítás alatt áll, várhatóan 2021 végére készül el. Mi már alig várjuk, hogy újra látogatható legyen!
Szívesen célba venné ezeket az izgalmas kirándulóhelyeket? A polgári Outlet Hotel minden felsorolt úticélhoz kényelmes közelségben fekszik. 4 csillagos szállodánk tökéletes helyszín arra, hogy az egész napos kirándulást a jakuzziban ellazulva pihenje ki - az egész napos energiát pedig éttermünk bőséges reggelije és különleges vacsorafogásai biztosítják. Tekintse meg ajánlatainkat!