hu

Eldugott kirándulóhelyek Kelet-Magyarországon

Hazánk keleti térségében vannak olyan eldugott kirándulóhelyek, amelyek ugyan kevesebb figyelmet kapnak, mégis rengeteg természeti kincset és látnivalót kínálnak. Érdemes egy kicsit jobban körülnézni a környéken, mert igazán varázslatos helyeket találhatunk egy tavaszi-nyári kiruccanás során. Lássuk, melyek Kelet-Magyarország kevésbé közismert kirándulóhelyei!

Eldugott kirándulóhelyek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében


A füzéri vár


Azok számára, akik szívesen merülnek el a magyar történelemben, nem hiányozhat az úti célok közül a gyönyörű Füzér vára. Az építmény még a 13. században épült, és hazánk legelső várainak egyikeként tartják számon. Az építmény Magyarország 7 természeti csodájának egyikeként számon tartott Várhegyen, egy meredek oldalú vulkáni kúpon áll a Zempléni-hegység keleti részén.

A várba mindössze néhány percnyi sétával juthatunk el egy enyhén emelkedő, betonozott úton. A tárlatvezetések során megismerkedhetünk az akkori városlakók mindennapjaival, valamint kiállítások egész sorát tekinthetjük meg. Akiket érdekelnek a Szent Korona felfedezéséről, Füzér pénzérméiről vagy akár a Kárpát-medence egyéb várairól szóló tárlatok, semmiképp ne hagyják ki a lehetőséget.

(Forrás: Pixabay.com)

Megyer-hegyi Tengerszem


2011-ben a Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó elismerést. A rangos cím nem véletlen: a Sárospatak fölött elterülő Megyer-hegyen található tengerszem valóban csodálatos látványt nyújt a látogatók számára. A gyönyörű szép tó legmélyebb pontja 6,5 méter, míg az azt körbevevő sziklafalak 70 méterrel tornyosulnak az állóvíz fölé.
A csapadékvíz felgyülemlésével keletkezett tó körül változatos, zöld növénytakaróval találkozhatunk. A tengerszem környezete kiemelkedő zoológiai, botanikai és földtani értékeket hordoz magában, lenyűgöző látnivalót kínálva az arra tévedő turistáknak. A megfelelően karbantartott területen számos tanösvényt is végig járhatnak az érdeklődők, amelyek ráadásul egész évben látogathatók.

Eldugott kirándulóhelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében



Luby Kastély Nagyaron


Ahhoz, hogy Luby Géza illendően fogadhassa jövendőbelijét, 1877 és 1879 között megépítette a varázslatosan szép Luby Kastélyt. A patinás építmény mai formáját 2 éves felújítás után érte el, azóta kastélymúzeumként funkcionál. A kúriát Magyarország legnagyobb zenélő rózsakertje veszi körbe, amely már önmagában is gyönyörű látványt ígér a turistáknak.

A Luby Kastély interaktív tárlatain megismerhetjük a szatmári térség történelmét, irodalmát és művészetét. A modern technika segítségével játékos formában van lehetőségünk bővíteni ismereteinket, de helyet kapott az épületben szabadulószoba, rendezvényterem, étterem és kávézó is. Utóbbiban olyan gasztronómiai kuriózumokat is megkóstolhatunk, mint a frissítő rózsás limonádé, vagy a rózsa ízű kávé.

(Forrás: Pixabay.com)

Túristvándi Vízimalom


A 18. század közepe táján felépült Túristvándi Vízimalom egyike a Felső-Tisza-vidék büszkeségeinek. Az évszázadok viszontagságait sikeresen átvészelte az épület, köszönhetően egyedülálló szerkezetének és paramétereinek. A Túristvándi Vízimalomnak egész Európa-szerte nincs párja.
A méretes – lapátokkal együtt – 6 méter 20 cm átmérőjű kerekek oldalait a vízimalom partoldalába építették, míg a többi részét cölöpök tartják. Csodálatos kilátás nyílik az építmény három erkélyéről a környező vadregényes vidékre és a kis tóra. Ezen felül a vízimalom belseje is tartogat érdekességet a látogatóknak: kiállításon keresztül ismerhetjük meg az építmény históriáját, illetve több évszázados működését. A felújításnak és gondos karbantartásnak köszönhetően a Túristvándi Vízimalom mind a mai napig kiválóan alkalmas őrlésre.

A tiszadobi Andrássy-Kastély


A tiszadobi Andrássy-Kastélyt a francia Loire folyó mentén található középkori várkastélyok ihlették. A 18. század végén épült kastélyt eredetileg Erzsébet magyar királyné tiszteletére építették, és több különlegességet is tartogat magában. Az egyik ilyen érdekesség, hogy az évszakok számával megegyező 4 bejárata, a hónapok számával azonos 12 tornya, a hetek száma szerinti 52 szobája, valamint a napok száma alapján 365 ablakszeme van.
Az Andrássy-kastély és környéke igazi ékköve a régiónak. Olyan csodálatos helyeket barangolhatunk be, mint az épület mögött elterülő angolkert, bukszus-labirintus vagy szépséges rózsakert. A kastélyon belül pedig tárlatvezetéssel egybekötött kiállításokon keresztül bővíthetjük az épülettel, illetve az Andrássy család történetével kapcsolatos ismereteinket.

Eldugott kirándulóhelyek Jász-Nagykun-Szolnok Megyében



(Forrás: Pixabay.com)

Motorcsónakos ökotúrák a Tisza-tó mentén


Ha érdeklődünk a Tisza tó környéki madárbirodalom iránt, akkor vétek lenne kihagyni a Tiszafüredi motorcsónakos ökotúrák valamelyikét. Egyedülálló élményt nyújt a hatszemélyes motorcsónak fedélzetéről a környék madárvilága és élőhelyei, amelyeket más módon nem csodálhatnánk meg. A túrakínálat gazdagságát figyelembe véve biztosan sikerül majd kiválasztani az igényeknek megfelelő csónakázást.

Jelentkezhetünk a Tisza-tavi motorcsónakos kirándulás keretén belül Napfelkelte, Naplemente, vagy akár Éjszakai csillagtúrára is. A szervezők külön lehetőséget biztosítanak fotósoknak és horgászoknak is, egy őszi túra keretén belül pedig megfigyelhetjük és képeket is készíthetünk a madárvonulásról. A család felnőtt és gyermek tagjain túl vihetjük nyugodtan kutyusunkat is, mivel a csónakos ökotúra kifejezetten állatbarát.

StruccoZoo Törökszentmiklóson


Magyarország egyik különleges és vidám állatparkjainak egyike a törökszentmiklósi StruccoZoo. A Szolnokhoz közeli településen a turisták 3000 négyzetméteren közel 20 struccal találkozhatnak. A legnagyobb harmóniában együtt élő tojókkal, kakasokkal és bébistruccokkal a tenyészidőszakon kívül akár közös fotót is készíthetünk testközelből. Emellett természetesen a bátrabbak nyugodtan meg is simogathatják őket. Miután pedig akár egy saját madárra is szert lehet tenni, az állatbarátok számára majdhogynem kötelező meglátogatni a StruccoZoo-t Jász-Nagykun-Szolnok megyei kalandozásaik alkalmával.

A listát végig böngészve látható, hogy számos páratlan és csodálatos látnivalót kínál Kelet-Magyarország a kirándulni vágyók számára. Érdemes tehát az ország ezen térségét is beépíteni az úti célok közé, mivel eldugott kirándulóhelyek egész sorát találhatjuk, amelyek bővelkednek a történeti és természeti kincsekben.

Érdekes volt eldugott kirándulóhelyekről szóló írásunk? Akkor ajánljuk figyelmébe a Tavaszi kirándulóhelyeket felvonultató cikkünket is!