hu

Kevésbé ismert kirándulóhelyek Kelet-Magyarországon

A jól bevált dolgoktól nehezen szakadunk el - és lássuk be, valódi örömöt jelent olyan helyekre visszatérni, ahol más sok jó élményt szereztünk. Érdemes azonban esélyt adni a kevésbé ismert kirándulóhelyek felfedezésének is! Az újdonság ereje és a rácsodálkozás mellett az is a rejtett kincsek mellett szól, hogy közel sem kell akkora tömegre számítanunk, mint a közismert úticéloknál. Kelet-Magyarországon rengeteg titkos ékszerdobozra lelhet a kíváncsi kiránduló: tartsanak velünk, és megmutatjuk a legjobbakat!

Tiszadob mesebeli kastélya


Gondolta volna, hogy Polgártól mindössze 20 percnyi autóút is elég, hogy a francia Loire-völgyben találjuk magunkat? A tiszadobi Andrássy-kastély fotóit látva legalábbis könnyű lenne elhinni, hogy egy távoli tájon helyezkedik el. A neogótikus-romantikus, lovagi várkastélyok hangulatát idéző épületről sokan mondták már: épp olyan, amilyet a gyerekkori tündérmesék hallatán elképzeltek. A helyszín azonban nemcsak a fantázia, hanem a matematika kedvelőit is lenyűgözi. A kastély ugyanis négy bejáratot, 12 tornyot, 52 szobát és 365 ablakszemet tudhat magáénak - épp úgy, ahogy az évben 4 évszak, tizenkét hónap, 52 hét és 365 nap van. Az ikonikus tiszadobi helyszín nemrég felújításon esett át, novembertől újra megnyitja kapuit!


Kevésbé ismert kirándulóhelyek: Ónod és Muhi különleges történelmi helyszínei


Aki szereti a történelmi helyszíneket, de nem szívesen ácsorog órákig márványtáblák előtt, annak van két jó ötletünk! Muhi és Ónod két olyan település, amelyeknek a neve sokaknak ismeretlenül cseng: pedig érdekes, felfedezésre váró helyeket rejtenek. Bár ez a két közeli helyszín inkább fél-egy napos kirándulásra alkalmas, akár akkor is ideális, ha még szívesen útba ejtenénk valamit egy Mályi-tónál töltött nap után. Ónodon eldugott, hangulatos kis vármaradványt találunk, amely karbantartott, látogatóbarát, kényelmesen bejátható. Helyreállított bástyája érdekes betekintést nyújt az épület szerkezetébe. Muhi határában pedig - egészen pontosan az M30-as levezetőnél - szokatlan törtélelmi emlékművet láthatunk. A muhi csatát, amely a tatárjárás döntő vereségét jelentette, mesterséges dombra épült emlékpark idézi meg, amely alulnézetből és felülnézetből egyaránt bejárható.

Tisza-tavi tanösvények


A Tisza-tóról nehezen lenne elmondható, hogy a kevésbé ismert kirándulóhelyek közé tartozik: a néhány éve átadott ökocentrum és a kerékpárút hatására egyre többen fedezik fel ezt a természeti csodákban gazdag környéket. Azt azonban kevesebben tudják, hogy remek tanösvények is találhatók errefelé! A mi kedvencünk az Örvényi Pákász Tanösvény és a Tiszavirág Ártéri Sétaút. A tanösvény igazi családbarát program: csak 1 kilométer hosszú, de annál több látványossággal szolgál. Három kilátóval is rendelkezik, és a régmúltba is betekintést nyújt a megtekinthető halászkunyhókon, kiállított faeszközökön keresztül. Extra ötlet: amikor virágoznak a tündérrózsák, nem szabad kihagyni a csónakázást a Göbe-tavon!


Kevésbé ismert kirándulóhelyek: Szomolya-Kaptárkő Tanösvény


Szomolya az isteni, mézédes cseresznye hazája - de a gyümölcs szezonján kívül is érdemes a környékre látogatni. A településről indul ugyanis a Szomolya - Kaptárkő Tanösvény, amely kényelmes, 1,6 km-es hossza ellenére rengeteg látványt tartogat. Itt található Magyarország legnagyobb kaptárkő csoportja: 117 fülkét is megcsodálhatunk, ha ellátogatunk! Hogy mégis mik ezek pontosan? A tudományos vélemények megoszlanak: vannak, akik szerint síremlékként szolgáltak a fülkék, mások úgy tartják, áldozat bemutató, bálványtartó szerepük volt - a legtöbben pedig azon a véleményen vannak, hogy méhészkedést folytattak itt őseink. Bármi is az igazság, különleges élmény élőben is megcsodálni őket!

A nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu


Tudta, hogy Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma Nyíregyházán található? A megyeszékhelyen egy teljes falut csodálhatunk meg, amely hűen bemutatja a 19. század életkörülményeit a szegény parasztoktól a kisnemesekig. Itt gyerek és felnőtt játszva tanulhat! Testközelből láthatjuk, hogy nézett ki egy akkori faluközpont borbélyüzlettel, kovácsműhellyel és természetesen a korabeli iskolával. A hétköznapok mellett természetesen az olyan jelentős ünnepek színes szokásai is megismerhetjük, mint a húsvét vagy a pünkösd. A kevésbé ismert kirándulóhelyek közé sorolható helyszín mindezek mellett kulináris élményeket is tartogat, ha ellátogatunk a múzeumfalu mellett található Pálinkaházba.


Aranyosi Dombi Udvarház


Színes programokkal, állatsimogatóval és pazar, autentikus gasztronómiával vár az Aranyosi Dombi Udvarház. A Bükki és a Hortobágyi Nemzeti Park találkozásánál, közel 50 hektáron elterülő tanyán több száz állat csodálható meg: ideális program a lovak, sertések, csacsik és juhok kedvelőinek. Itt igazán nincs okunk az aggodalomra, ha megéheznénk az óriási tanya felfedezése közben! A modern, fenntartható farm-to-table szellemiség képviselőiként a helyszín mottója a következő: “tanyánktól az asztalig”. Ennek megfelelően utánozhatatlanul friss, ízletes helyi fogásokat kóstolhatunk a sokféle halételtől a birkapörköltön át egészen a húsmentes finomságokig.

Kevésbé ismert kirándulóhelyek: Tiszaújváros


Tiszaújváros több, mint ipari központ - aki nem hiszi, nézze meg a saját szemével! A város leginkább kihagyhatatlan helye egyértelműen a Gyógy- és Strandfürdő, amelynek télen is élvezhető, hiszen a fedett részen is többféle gyógymedencét találunk, amelyek alapját 1200 méter mélyről feltörő, urológiai és nőgyógyászati problémák enyhülését segítő gyógyvíz adja. A fürdőben számos gyógykezelés is igénybe vehető: a pezsgőfürdő, a fényterápia, a gyógyiszap kezelés, a tangentor csak néhány példa a teljesség igénye nélkül.
A felfedezni ajánlott kevésbé ismert kirándulóhelyek között Tiszaújváros azonban nemcsak a fürdője miatt kapott helyet. A városban sétálva érdemes útba ejteni a Szederkényi Lovasudvart, a tájházat és a gyerekek kedvencét, az interaktív játszóteret. A város Polgártól mindössze 15 perces autózással megközelíthető.
A varázslatos újdonságok felfedezése csak akkor igazi élmény, ha közben a nyugodt pihenés is biztosított. Az Outlet Hotel a fenti helyek mindegyikétől kényelmes távolságra helyezkedik el. Maximális kényelemmel, wellness részleggel és finom ételekkel várjuk: foglaljon szállást weboldalunkon!

FOGLALJON ITT, GARANTÁLTAN A LEGJOBB ÁRON!