hu

Kirándulás tippek: 5+1 hely Magyarországon, ami felfedezésre vár

Nem kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy csodás helyeken túrázhassunk. Magyarország bővelkedik a szebbnél szebb természeti helyekben. Számos - még külföldi turisták számára is - népszerű kirándulóhely található az országban. Van azonban sok olyan is, aminek a létezéséről a legtöbben nem is tudunk. Kirándulás tippek szerzéséhez olvassa el cikkünket!

Kirándulás tippek: Bükkszentkereszt


Bükkszentkereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükk-vidék területén helyezkedik el. Az ide látogatókat több csodás hely is várja.
A község egyik legérdekesebb helye az az erdő, amiben a rejtélyes Boldogasszony köve található. A helyiek szerint a kő gyógyító energiával bír, hiszen többen is felgyógyultak már betegségükből, miután ellátogattak ide és megpihentek a sziklánál. A kő gyógyító ereje Szűz Máriához kötődik. A legenda szerint ugyanis útja errefelé vezetett, mikor megfáradt és megpihent a kőnél. Ezzel pedig különleges erőt adott át a sziklának. Egyesek elmondása szerint a kő közelében úgy érzik, hogy végtagjaik zsibbadnak.
A kevésbé ismert kirándulóhelyek között Bükkszentkereszten rögtön egy másik is megtalálható. A Gyógynövényház és Gyógynövénykert egy hatalmas, gyógynövényekkel beültetett terület, amely a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi kertje. Célja, hogy megőrizze a népi, különböző füvekkel és növényekkel való gyógyászat értékeit. Májustól egészen szeptemberig szezonja van ezeknek a gyógyfüveknek, így ekkor érdemes ellátogatni ide.


Ki ne imádná a kilátókat és az onnan látható pazar panorámát? A Kis-Dél kilátó Bükkszentkereszt fakilátója, ahonnan csodás kilátás nyílik a vidékre. A kilátó autóval is megközelíthető, így annak is ajánlott, aki nem szeretne túrázni, hanem egyből a kilátásban gyönyörködne.

Ipolytarnóci Ősmaradványok


A különböző kirándulás tippek általában a népszerűbb helyeket tartalmazzák. Magyarország azonban számos olyan helyet rejt, amiről csak igen kevesek tudnak. Ilyen például az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területe, ami egy igazi időgép.
A hely egy szempillantás alatt repít vissza minket 17 millió évvel ezelőttre, az ősállatok és dínók világába. Érdekesség, hogy a legtöbb kiállítással ellentétben itt a maradványok nem másolatok. A kövesedett fák, levél- és ősállati láblenyomatok mind valódiak, amit a természet őrzött meg számunkra. A dinoszauruszokért rajongó gyerekek imádni fogják ezt a világot, a kiállítást, valamint a dínók koráról készült 3D-s mozit.

Somoskő


A település a szlovák határnál helyezkedik el. Két főbb látványossága a Somoskő vára és a bámulatos bazaltorgona. A középkorban a vár építéséhez nagy mennyiségű bazalt kibányászására volt szükség. Ekkor fedezték fel a szabályos öt- és hatszögű bazaltoszlopokat, amik a mai napig díszítik a várhegy lejtőjét. Érdekesség, hogy ilyen bazaltképződményekbe nem botlunk minden méteren. A világon csak nagyon kevés helyen találkozhatunk velük.


Somoskő vára a Medves-vidék tetején emelkedik méltóságteljesen. Az odáig vezető utat gyönyörűen zöldellő fák szegélyezik, amik varázslatos hangulatot kölcsönöznek a várhoz vezető túrának. Történelmi érdekessége, hogy az évszázadok során számos háború tett kárt a vár épületében. Eleinte védelmi szempontból építették át, az 1680as években azonban véglegesen elvesztette hadi funkcióját. Ezután először az 1970-es években végeztek helyreállítási munkálatokat a váron, amik megmentették a további állapotromlástól.

Aranyosi-völgy


Az Aranyosi-völgy az egyik legjobb túrázóhely, hiszen minden megtalálható ott, ami egy kirándulást kellemessé tehet. A 15 km hosszú völgykatlan friss levegője áttisztítja tüdőnket a városi levegő szennyeződéseitől. A zöldellő és virágzó fák, valamint az iható vizű forrás igazi varázserdő hangulatát kelti. Sőt, még egy aszfaltozott út is rendelkezésére áll azoknak, akik még aktívabb pihenésre vágynak és kerékpárral tennék meg az útvonalat. Mindemellett több pihenőhelyet is telepítettek az erdőbe, ami lehetőséget ad két hosszabb állomás között megpihenni. A piknik szerelmesei is itt fogyaszthatják el a magukkal hozott, finomabbnál finomabb elemózsiát.

Azoknak sem kell lemondania az élményekről, akik nem szeretnének kilométereket sétálni az erdőig. A völgy ugyanis autóval is megközelíthető. A parkolótól pedig csupán pár száz métert kell csak sétálni a természetvédelmi területig.

Hollókő Ófalu


Hollókő az ország egyik nagy büszkesége, hiszen az egyetlen olyan falunk, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A község így nem csak a magyarok számára népszerű hely. Ennek ellenére viszont nem vált múzeummá, hanem a mai napig lakott település.

A falu megőrizte a 17-18. század tradicionális településformáját és építészetét. További érdekesség, hogy az ott lakók mind hagyományőrzők, így az épületek többségét a mai napig, évszázadok múltán is rendeltetésszerűen használják.

Kirándulás tippek: Tisza-tavi Ökocentrum


Magyarország több vadasparknak ad otthont, köztük a kevesek által ismert Tisza-tavi Ökocentrumnak. A Poroszlón található Ökocentrum azonban sokkal több egy vadasparknál. Itt található ugyanis Európa legnagyobb édesvizű akváriuma. Az 1 millió literes akvárium alagútszerű kialakításának köszönhetően extra élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Olyan élményt nyújt ugyanis, mintha a víz alatt sétálva tekinthetnénk meg a változatos apró és hatalmas halfajtákat.

Az Ökocentrumban kisállatok etetésére és az ott lakó 3 vidra látványetetésének megtekintésére is lehetősége van a látogatóknak. A szabadidőparkban a kicsik kipróbálhatják a játszóteret is és kishajós kirándulásra is van lehetőség a centrum saját kikötőjéből.

Poroszló és a többi kirándulóhely is a Tiszántúlon található. Néhány egymáshoz és az Outlet Hotelhez igen közel, így, ha többnapos kirándulást tervez, az sem akadály. Foglaljon szobát szállodánkban, ahol a kellemesen fárasztó kirándulások után éttermünk finom vacsorával várja kedves vendégeit. Két kirándulós nap között pedig az Outlet Hotel wellness részlegén van lehetősége feltöltődni.