hu

Őszi kirándulóhelyek Kelet-Magyarországon

Hamarosan itt az időszak, amikor a fák levelei ezer színben pompáznak, jegeskávé helyett jobban esik egy forró tea, a levegő pedig kicsit csípősebb lesz... Itt az ideje őszi kirándulóhelyek után nézni! Mi erősen elfogultak vagyunk a kelet-magyarországi régió iránt - hiszen annyi csodát tartogat az őszi hónapokban is! Ezért összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol garantáltan maradandó élményeket szerezhetünk egy-egy napos kirándulások alkalmával is.

Őszi kirándulóhelyek a Tisza-tónál


Az ősz természeti szépségeinek megcsodálásához keresve sem találhatnánk jobb helyszínt a Tisza-tónál! A vízpart és környéke minden nap tartogat programot, legyen szó szép időben természetjárásról és esőnapon is élvezhető lehetőségekről.

Előbbi, tehát a napfényesebb őszi kirándulás ötletek közé tartozó programajánlat a Tisza-tavi kerékpáros körtúra, amelyet saját és bérelt biciklivel is van lehetőségünk letekerni. Az útvonal négy hídon át vezetve mutatja be nekünk a tó legszebb látképeit. Bővebb információért érdemes ellátogatni a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Facebook-oldalára!

Kihagyhatatlan, és borongós időben is ideális program a Tisza-tavi Ökocentrum, amely látványos, izgalmas formában ismerteti meg velünk a tó élővilágát. Érdemes megnézni a látványteraszt is, ahol 25,5 méter magasságból csodálhatjuk meg a környéket.

A Tisza-tavi Kerékpáros centrum és az Ökocentrum is 45-50 percnyi autóútra van Polgártól.

(forrás: Google CCl)

A Hortobágyi Nemzeti Park legszebb helyei


Hortobágy és környéke a lovasnapok és a hídi vásár után is megér egy-két kalandos napot: a legszebb őszi kirándulóhelyek egyike! Az olyan széles körben ismert, kihagyhatatlan látványosságok mellett, mint a kilenclyukú híd, érdemes felfedezni a Vadasparkot és a Hortobágyi Nemzeti Parkot is.

Bármikor máskor azt mondanánk, hogy az ismerkedést érdemes a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontjában kezdeni, ahol látványos formában ismerkedhetünk meg a térség látnivalóival, programjaival. 2021-ben azonban zárva tart a központ, mert megújuláson esik át - alig várjuk, hogy új formájában milyen színes élményeket tartogat majd!

Nem mehetünk el azonban szó nélkül a nemzeti park gyönyörű tanösvényei mellett sem, amelyek mindig nyitva állnak! Különösen jó szívvel ajánljuk a Szálkahalmi tanösvényt, amely legszebb titkait éppen ősszel fedi fel a természetjárók előtt. Ha ugyanis októberben, az őszi madárvonulás idején járjuk végig, az útvonal teljes hosszában - de különösen a Fecske-rétnél - vadludak, darvak, récék sokaságát csodálhatjuk meg.

A Szálkahalmi tanösvényhez tartozó parkoló Polgárról 40-50 perc alatt megközelíthető.

Lillafüred: az örök klasszikus az őszi kirándulóhelyek listáján


Az őszi kirándulás tippek egyik listavezetője évek óta a mesés Lillafüred, amely József Attila mellett látogatók tömegeinek szívét ejtette rabul. Polgártól mindössze egy órányi autóútra Lillafüreden mindent megtalálunk, ami egy romantikus kiruccanáshoz kell - de a gyerekek számára is szórakoztató élményeket tartogat, így családdal utazók számára is ideális. Mondanunk sem kell, hogy kihagyhatatlan az ott található mesterséges vízesés, de egy kis sétával jó program megnézni a zöld pázsitból “kikandikáló” kohókat is. Minden évszakban gyönyörű a Lillafüredi függőkert, amelynek felső teraszán modern játszótér várja a kicsiket!

A környékre jellemzően minden irányból csodálatos panorámát akár a Hámori-tó kellős közepéről is élvezhetjük - október 15-ig ugyanis a csónakázásra is adott a lehetőség.

Debrecenbe kéne menni…


Az őszi kirándulóhelyek ötletlistáján szintén mindig bérelt helyük van a nagyobb magyar városoknak is - hiszen ezekben a hónapokban tökéletes az időjárás ahhoz hogy történelmi utcákon barangoljunk. Jó hír, hogy a polgári Outlet Hoteltől autóval csupán 40 percre található az ország második legnagyobb városa, Debrecen! Múzeumok, templomok, emlékházak, gyönyörű köztéri parkok közül válogathatunk. Ha valami aktívabb programra vágyunk, élményparkok, fürdők és szabadulószobák széles választéka tárul elénk! Ha azonban nem érkezünk konkrét programtervvel, az sem gond. Debrecen azon városok közé tartozik, ahol “eltévedni” is jó, magunkba szívva az utcák hangulatát és csodálva az építészet sokszínűségét.

(forrás: Google CCl)

Őszi kirándulóhelyek a Bükki Nemzeti Parkban


Újabb túraötletek következnek! Megfigyelésünk szerint a természetkedvelők körében a nyár elmúlta nyomán érzett szomorúságot hamar felváltja az öröm: végre bevállalhatunk nagyobb túrákat anélkül, hogy fenyegetne a hőguta veszélye. A Bükki Nemzeti Park tanösvényei gazdag látványvilágot és felejthetetlen élményeket tartogatnak rutinos és kezdő túrázók számára egyaránt!

A Szomolya-Kaptárkő Tanösvény például nagyobb gyerekekkel is bátran bevállalható: a csupán 1,6 km-es útvonalon megcsodálhatjuk a rejtélyes eredetű, filme illően látványos kaptárköveket - összesen 117 fülkét! A Szalakóta Tanösvény pedig ismét a madárrajongóknak kedvez: bár névadója, a szalakóta inkább a nyári hónapokban figyelhető meg, a táj önmagában is látványos, a 2,64 kilométeres séta pedig egy pihenős hétvégébe is belefér.

Szomolya, és a Szalakóta Tanösvény Tiszabábolnán található kiindulópontja is 40 percnyi autóúttal érhető el Polgárról.

Eger ősszel is elvarázsol


Eger - Debrecenhez hasonlóan - azon őszi kirándulóhelyek közé tartozik, ahová nem kell pontos útitervvel érkeznünk, hogy jól érezzük magunkat. A barokkos hangulatú belváros utcáin sétálgatni önmagában is élmény. A Bazilika is csodálatos látvány, de Egerben gyakorlatilag bármelyik templomba érdemes bekukkantani, ha a szemünk egy kis pompára vágyik. Érdemes persze végignézni a klasszikus látványosságokat is: felfedezni a várat, inni egy kávét a Dobó téren, megmászni a Minaretet... vagy épp kiautózni a Szépasszony-völgybe egy kis őszi szüreti hangulatért.

(forrás: Pixabay)

Eger 55 percnyi autózásra van Polgártól.

Megjött a kedve, hogy végiglátogassa ezeket a lenyűgöző desztinációkat? A polgári Outlet Hotel remek kiindulópont: ideális egy több, egynapos kirándulásból összefonódó őszi üdüléshez, hiszen a fentiektől mind kényelmes távolságban helyezkedik el. Nincs is jobb, mint a tudat, hogy a nap izgalmas kalandjainak zárásaként kényeztető wellness részleg, maximális kényelem és finom ételek várnak... ne habozzon, tekintse meg ajánlatainkat!