hu

Tisza-tavi túrák: élményszerzés a Tisza-tavon és környékén

Magyarország számos kirándulóhelye biztosít élményeket és csodás látnivalókat minden korosztály számára. Ilyen például az ország második legnagyobb tava, a Tisza-tó és környéke is. Akár családunkkal, gyerekekkel, akár barátokkal vagy kutyákkal indulnánk útnak, egy Tisza-tavi túra tökéletes választás lehet, hiszen ott mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő programot.

Vízi túra az „Amazonason”


Nem kell Dél-Amerikáig utaznunk, ha egy vadregényes vízi túrára vágyunk. Egy katonai kishajós Tisza-tó túra ugyanis szinte teljesen átadja ugyanazt az élményt, leszámítva az aligátorokat.


Európa legnagyobb mesterséges tava, a 127 km2 területű Tisza-tó fákkal és nádassal szegélyezett, valamint csodálatos, 6 km hosszú tündérrózsa mező terül el rajta. Családdal vagy barátokkal, kishajóban vagy kenuban igénye szerint fedezheti fel a Tisza-tó mocsár- és élővilágát. A természet közelsége és az állatvilág különböző hangjai egy igazi esőerdőbe repítik Önt.

A kishajós Tisza-tavi túrák előzetes bejelentkezés alapján indulnak. Lehetőség van 6-8 fős katonai kishajók, kenuk és motoros csónakok bérlésére is.

Kerékpározás a Tisza-tó körül


A nyílt víztől tartó utazóknak se kell lemondania a Tisza-tavi túrák élményeiről. A környék szárazföldi növény- és állatvilágát is érdemes felfedezni. Erre lehetőség van gyalog is a különböző tanösvényeken, azonban, ha szívesebben biciklizne, a Tisza-tó környéke erre is tökéletesen alkalmas.

A tó körül egy 70 km-es kerékpárutat építettek ki, így kényelmesen körbe lehet biciklizni ezt a gyönyörű természeti csodát. Ha pedig útközben elfáradunk, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál megpihenhetünk, ihatunk egy kávét a gyönyörű panorámára néző tetőtéri teraszon. Sőt, az öltözők és zuhanyzók a felfrissülést is lehetővé teszik.

Ha saját biciklinket nem tudjuk magunkkal vinni, de szeretnénk végig tekerni a Tisza-tó körül, a túrát kezdhetjük a Kerékpáros Centrumnál, ahol kerékpárkölcsönzésre és -szervizre is van lehetőség.

Tisza-tavi Ökocentrum


A Tisza-tó nem csak a felnőttek számára rejteget élményeket. Ha gyerkőcökkel járunk a környéken, kötelező ellátogatni a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumba. A hatalmas, 1 millió literes akvárium alagútszerű kialakításának köszönhetően ez a Tisza-tavi túra szó szerint a víz alatt vezet.

Testközelből figyelhetjük meg a több mint 50 fajta halat az apróktól kezdve a kifejezetten nagyokig. Ezen kívül számos kétéltű- és hüllőfajtának ad otthont az Ökocentrum, és lakói között tudhat három cuki vidrát is. A vidrák etetését napi kétszer a látogatók is megtekinthetik. A gyerekek őshonos baromfi fajtákkal és emlősállatokkal is találkozhatnak, néhányukat pedig meg is etethetik. A felhőtlen játékot pedig egy szabadtéri játszótér biztosítja.

Az Ökocentrum minden nap nyitva áll a látogatók számára, nyáron hosszabbított nyitvatartással.

Tisza-tavi túra lóháton


A gyönyörű Tisza-tó környékét lóháton is bejárhatjuk. A Huculudvar Lovasközpontban a gyerekek kisebb testű hucul lovakon lovagolhatnak szakemberek felügyelete mellett, és így fedezhetik fel a Tisza-tó növény- és élővilágát. A lovaglás számos előnnyel jár: a gyerekek felelősséget tanulhatnak az állatok gondozásával, de segíti az egyensúlyérzéküket és a koordinációs készségüket is. Ráadásul az, hogy a túra élményét állatokkal élhetik át, a lélekre is gyógyító hatással van. A Huculudvar kezdő és tapasztalt lovaglókat is várja.

Tisza-tavi túra négylábú pajtásunkkal: Mancsos Pancsoló


Állandó túratársunk van kutyusunk személyében? A Tisza-tó arra az esetre is tökéletes választás, ha egy élménnyel teli túrára vágyunk, de négylábú kisbarátunkat sem szeretnénk otthon hagyni.


A Tisza-tavi Mancsos Pancsoló egy elkerített, félhektáros terület a Tisza-tó holt részén, ahol kedvencünk is felhőtlenül labdázhat, frizbizhet, más kutyákkal bandázhat, na meg persze pancsolhat. A kutyastrand ráadásul ingyenes és egész nap nyitva áll a kutyák és gazdijaik számára.

Tisza-tavi túra városnézéssel egybekötve: Tiszafüred


Tiszafüred a Tisza-tó fővárosának mondható, és alig 11 000 fős kisváros létére számos élménnyel és látnivalóval várja az odalátogatókat.

A Tiszafüredi Termál és Strandfürdő például a kicsiket, a pihenni vágyó szüleiket és a gyógyulni érkező idősebbeket is várja strand-, úszó- és gyógyvizes medencéivel, valamint infra- és gőzkabinnal, finn szaunával.

Tiszafüred a gyerekeknek egy igazi kalandparkot is tartogat. A Kalandszigeten a kicsik és nagyok is egy 15 méter magas toronyra mászhatnak fel, majd végig mehetnek egy 140 akadályból álló kalandpályán, végül az óriás csúszópályát sem érdemes kihagyni.

A város a múzeumokat kedvelők számára is érdekes. Itt található ugyanis a Kiss Pál Múzeum, ahol több ezer műtárgy és néprajzi, természettudományi és történelmi dokumentum található.

A népművészeti hagyományokat pedig a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház és a Bőrműves alkotóház őrzi.



Egy Tisza-tavi túra rengeteg program- és élménylehetőséget tartogat, ezért a környék biztosan nem fér bele egy napba. Érdemes hosszabb időt eltölteni a Tisza-tónál, ezért mi, az Outlet Hotel Polgár kollégái sok szeretettel várjuk túrázó vendégeinket is. A hosszú, jól esően fárasztó élmények után nálunk garantált a finom és bőséges vacsora, és a hotel wellness részlege is nyitva áll vendégeink előtt.

Foglaljon szobát a Polgáron található, gyerekbarát Outlet Hotelben!