hu

Top 5 kihagyhatatlan Tisza-tó program a kirándulni vágyóknak

Amikor a Tisza-tó környékén keresnénk különböző program lehetőségeket, az első célpont legtöbbször a strandolás szokott lenni. Azonban ezen túl még számos egyéb olcsó és felejthetetlen szórakozásokkal szolgál ez a csodálatos vidék. Nézzük, melyek a legkedveltebb Tisza-tó programok az utazók és kalandvágyók számára!

Tisza-tó program: csónakázás


Az egyik roppant népszerű Tisza-tó program természetesen a csónakázás, amely nem mindennapi élményt nyújt az egész család részére. Miután a legtöbb ember ritkán, vagy egyáltalán nem vezet motorcsónakot, már önmagában is izgalmasan indulhat a szórakozás. Miközben megtapasztalhatjuk ezen közlekedési eszköz nyújtotta újfajta érzéseket – a Tisza-tó szinte összes kikötőjében lehet bérelni egyet -, új perspektívából ismerhetjük meg a környező vadregényes tájat.

Az egyik legkönnyebben megközelíthető kikötő a Szabics-kikötő, amely nem utolsó sorban a legnagyobb is. A horgász- és jachtkikötőben nemcsak horgász, hanem különféle sport és Tisza-tó nyaralóhajó is bérelhető. Amint lefelé hajózunk a kikötőből, a 6-os számú öblítőcsatornán keresztül eljuthatunk az óhalászi patkó alakú holtágig. Ide egy félszáz méter hosszú csatornán át vezet az út, amelyet nádassal benőtt terület vesz körül. A bejáratát egy narancssárgával jelölt oszlop jelzi.

(Forrás: Pixabay.com)

Fedezzük fel a növény- és állatvilágot, csodáljuk meg a tavirózsákat, és akár meg is fürödhetünk a Tisza-tó fekete és enyhén termál szagú vizében. A tó itteni 4-6 méter, de ha sekélyebb vízben pancsolnánk, akkor az 1,2 méter mély víztározónál érdemes próbálkozni. A sokszínű vidék minden csodája elénk tárul, a vízi madaraktól kezdve a rabló halakon át a számtalan növényig.

Tisza-tavi programok: kerékpáros körtúra


Igen kedvelt aktív pihenési forma a Tisza-tó programlehetőségei között körbe biciklizni azt a családdal vagy barátokkal. 2020-ban az utolsó szakaszának megépítésével immár teljesen körbe rendelkezésre áll az érdeklődők számára a négy hídon átvezető kerékpárút. Az egész közel 70 km hosszú, és 2,5 méter széles. Remek kikapcsolódásnak ígérkezik, különösen, ha néha meg-megállunk pihenni kicsit. A Tisza-tó teljes körbe tekerése körülbelül fél nap alatt teljesíthető.

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum a találkozási pontja a 65 kilométeres Tisza-tavi kerékpárút, valamint a nemzetközi (EuroVelo11) kerékpárútnak Tiszafüreden. A központban lehetőségünk van kerékpárt bérelni vagy szervizelni saját biciklinket. Ha lefelé haladunk Tiszaörvény irányába Tiszaderzs felé a gáton, megtekinthetjük hazánkban a legnagyobb kiskörei vízerőművet, amelynek termelése egész Szolnokot el tudná látni árammal.

Tisza-tó program: Tisza-tavi Ökocentrum


Akiket érdekelnek az őshonos állatok, azoknak nem szabad kihagyniuk a Tiszafüredtől 11 km-re található Tisza-tavi Ökocentrumot. A tó természeti értékeit gyönyörűen bemutató látogatóközpont Poroszlóban található. Részt vehetünk időszakos kiállításon, felmehetünk a körpanorámás kilátótoronyba, vagy akár élvezhetjük a 7 hektáron elterülő szabadidőparkot is. Az akvárium rendszer édesvízének össztérfogata egy millió liter, ahol látványosan és tematikusan ismerhetjük meg Magyarország édesvízi haltípusait.

(Forrás: Google CCl)

A komplexum kertjében találkozhatunk többek között méretes pelikánokkal, és benézhetünk alföldi parasztházba. Az Ökocentrum egész évben nyitva áll a látogatók előtt, ezen Tisza-tó program esetében körülbelül 2 órával számolhatunk. Azonban ennél több idő is lehet, ha megfűszerezzük kirándulásunkat csónakázással, vagy egy farámpás sétával a nádasszigeteknél.

Tisza-tavi programok: az Örvényi Pákász Tanösvény és a Tiszavirág Ártéri Sétaút


Szinte kötelező Tisza-tó program családok számára az Örvényi Pákász Tanösvény felfedezése a Tiszavirág Ártéri Sétaúttal együtt. A 12 állomásos, 1 km hosszú tanösvényhez a legkönnyebben a Szabics-kikötővel szemben található kikötőből lehet eljutni. A tó árterének területén fahidakon, a csatorna mentén csodálhatjuk meg a térséget, amikor is láthatunk akár vaddisznókat, de vidrákat szinte biztosan.

A séta igen népszerű elemei közé sorolható a három kilátó, valamint a kiállított faeszközök, halászkunyhó és érdekes táblák, szemléltetve a 100 évvel ezelőtti életet. Betekintést enged a lápos vidékek mindentudóinak napjaiba, így első kézből ismerhetjük meg a néhai halászattal, vadászattal, madarak fogásával, valamint tojások gyűjtésével foglalkozó pákászokat. A kirándulást feldobhatjuk, ha kis faladikokkal csónakázunk a Göbe-tavon, és élvezzük a környék tündérrózsákkal teletűzdelt, megnyugtató hangulatát.

Tisza-tó Program: Abádszalók és Tiszafüred


Ha szeretnénk kicsit elengedni magunkat, esetleg kipróbálni valami újat, akkor nem szabad kihagyni Abádszalókot. A település ad otthont a legtöbb szabadtéri Tisza-tó program lehetőségnek, a jetskitől kezdve a vízisín és a SUP-ozáson át a parasailezésig. Egy széles szabadtéri strandon terül el a térség egyedüli vízicsúszdája, a nyár folyamán pedig számos koncert, verseny és fesztivál várja a lazítani vágyókat.

(Forrás: Google CCl)

A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred bebarangolása is mindenképp megér egy misét – különösen, hogy ott található egy, még az 1700-as években épült gyönyörű református templom, valamint a Magyarok Nagyasszonya Templom is. Ne hagyjuk ki a Bőrműves alkotóházat, és a Kiss Pál múzeumot sem, amelyek szintén emlékezetessé teszik ottlétünket számos látnivalójával. Előbbiben a népi iparművészeti és mindennapi használati tárgyak, íjászati kellékek és mesterségbemutató, míg utóbbiban állandó időszakos kiállítások, ismeretterjesztő programok, valamint a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház is várják a látogatókat megannyi csodájukkal.

A Tisza-tó program felhozatala kicsik és nagyok számára is remek szórakozást és garantált jókedvet kínál, ezért nem véletlen töretlen népszerűsége a pihenni vágyók körében. Legyen szó egy- vagy többnapos kiruccanásról, Magyarország második legnagyobb tava és környéke biztosan nem okoz majd senkinek csalódást.

Az Outlet Hotel a Tisza-tó szomszédságában, közel az M3-as autópályához található Polgáron. A 4 csillagos hotel szuper kényelmes szobákkal, étteremmel és wellness lehetőséggel várja Önt is, ha szívesen részt venne a felsorolt Tisza-tavi programok egyikén. Foglaljon még ma!