hu

Látnivalók Poroszló környékén

Poroszló ősi magyar település, már Anonymus is említést tesz róla a tőle származó híres történelmi emlékekben. Manapság a magyar én nemzetközi turisták szemében is kedvelt üdülő célpont, nem véletlenül: a Tisza és a Tisza-tó felnőttek és kisgyerekek számára is tartogat izgalmakat. Látnivalók Poroszló környékén: a legnépszerűbb nevezetességek, amelyeket mindenkinek látnia kell, ha a Tiszántúlon kirándul.

A legismertebb Poroszló látnivaló:



Tisza-tó



Az alföldi község legnagyobb vonzerője a Tisza-tó, hivatalos nevén a Kiskörei víztározó. A Tisza-tavi látnivalók már önmagukban igen sokféle látogatót hívogatnak: a fürdőzni vágyók mellett a természet megszállottjai, sportolók, horgászok, természetfotósok, túrázók is jól érezhetik magukat a térségben.

A mesterséges tó színes állat- és növényvilágát szervezett vízi és szárazföldi tanösvényeken fedezhetik fel az érdeklődők. Köztük a Világörökség részévé is nyilvánított Tisza-tavi Madárrezervátumot, amely számos állandó és vonuló madárfajnak ad otthont, például üstökösgémeknek, kis kócsagoknak és kormoránoknak is. A déli parton a strandok büféi a megszokott nyári finomságokkal, fürdőzési és napozási lehetőségekkel várják a nyaralókat. Azonban a nyári szezon elmúlásával is érdemes a Tisza-tóhoz látogatni, télen ugyanis korcsolyázni és lékhorgászni is lehet, ha elég hideg az időjárás.

Látnivalók Poroszló környékén: Tisza-tavi vízi sétány



A másfél kilométer hosszú, víz felett elhelyezkedő tanösvény is rengeteg látogatót vonz Poroszlóra. A nevezetesség szervezett csónaktúrákkal és Poroszlóról kishajójárattal is megközelíthető. Akik jegyet váltanak a tanösvényre, azok testközelből ismerhetik meg a Tisza-tavat és jellegzetességeit, a sétányon körbejárva meg lehet vizsgálni a tavi gyékényest és nádast is.

Tisza-tavi vízi sétány (forrás: Pxfuel)

Poroszló látnivalók: Tisza-tavi Ökocentrum



Ha a legtöbben a Tisza-tó miatt látogatnak Poroszlóra, akkora a dobogó második helyét minden bizonnyal a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum érdemli. A szabadidős központban nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is kikapcsolódhatnak, miközben megismerhetik a térség természeti értékeit. Itt található például Magyarország legnagyobb méretű édesvízi akváriuma, amelyben a tiszai halfajták mindegyike megtekinthető.

A landoló hattyút idéző épületben ezen kívül kilátó és állandó kiállítás is helyet kapott, az épület mögött elterülő vadaspark pedig egyértelműen a család kisebb tagjainak kedvez. Az állatsimogató mellett olyan fajok is megcsodálhatók, mint a muflonok, aranysakálok és sarkantyús teknősök. Az Ökocentrum egyik legnagyobb látványossága a vidraetetés.

Poroszló és környéke látnivalók: Aranyosidombi Lovastanya


Az Aranyosidombi Lovastanya a Bükki és a Hortobágyi Nemzeti Park találkozásánál terül el közel 50 hektáron. A tanyán több száz állat - köztük lovak, csacsik, sertések és juhok - saját környezetükben, gyönyörű telken csodálhatók meg.

Hogy miért érdemes megnézni a tanyát? A természet közelsége és a rengeteg állat mellett a lovas versenyek és a lovaglási lehetőség is hívogató, a fogadóban pedig finom ételek várják a megpihenni vágyó családokat.

Programok és látnivalók Poroszló környékén:


A poroszlói térség egész évben bővelkedik programokban is, amelyek nemcsak a község lakóit, de az ide érkező turistákat is érdekli. Az Ökocentrumban az Állatkertek Éjszakája, az Állatok Világnapja, a gyermeknap és a közös húsvétolás is elmaradhatatlan időtöltésnek számítanak. Ilyenkor a centrum dolgozói extra látnivalókkal szolgálnak az ide érkezőknek.

Időről időre közös sütéssel egybekötött csörögefánk fesztivál, minden októberben pedig Kemencés Szombat is csábítja a turistákat. Kemencés Szombaton kemencés és bográcsos ételeket lehet sütni-főzni, valamint kóstolni is, így akár egész napos mulatságnak sem utolsó ez az őszi rendezvény.

De mind közül talán a legizgalmasabb a Kakas Szépségverseny és Bogrács Fesztivál, amelyet 17 éve minden júniusban megtartanak Poroszlón. A versenyzők kakasviadalon és főzőversenyen is összemérhetik tudásukat, akik pedig csak nézőként érkeznek, azok isteni fogásokat ízlelhetnek délután.


Látnivalók Poroszló környékén: Morotva Kerékpáros Pihenőpark



A Tisza-tavi térség nemcsak autóval, de biciklivel is tökéletesen felfedezhető, ugyanis a víztározó körül teljesen kiépült kerékpárút fut körbe. A Morotva pihenőhely Tiszafüreden található, ez a környék legjobban felszerelt bringás parkja. A területen főzőhelyek, kilátó, játszótér is helyet kapott, hogy kiadós tekerés után enni-inni is lehessen. A zöldterületen sétálva pedig információs táblák mutatják be a tiszai növény- és állatvilágot.

Mit lehet enni és inni Poroszlón?



Nincs nyaralás finom falatok nélkül - ez bizonyára mindenkinek ismerős. Szerencsére Poroszló és környéke gasztronómiai kincsekben is bővelkedik, amelyek a magyar és a hagyományos hortobágyi ízeket szeretnék megismertetni a látogatókkal.

A Poroszlói Rétesházba mindenképp el kell látogatni, ha a községben nyaralunk. A paraszti stílusú épület a főúton autózva az Ökocentrum szomszédságában található, így a házias ízeket egy kis természetjárás után ajánlott kipróbálni. Itt kaphatók ugyanis a térség legfinomabb házi jellegű rétesei, több tucat ízben, édes és sós variációk egyaránt, szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel megtöltve. A régies hangulatú épületben ezen kívül a családi vállalkozás házi szörpöket és lekvárokat is kínál azoknak, akik szuvenírt is szeretnének magukkal vinni Poroszlóról.


Egy órás programot ígér a Füzes Sajtműhely is, ahol a különböző sajtkészítmények a Tisza-tavi régió ízvilágát idézik. A Sajtműhelyben a kóstolás módját is megadják: borral és gyümölcsökkel könnyed nyár esti vacsorának is beillik a Füzesi sajtok megízlelése. A szakértők el is mesélik a sajtkészítés lépéseit és kihívásait, miközben a vendégek felfedezhetik a sajtműhely berendezéseit a kóstolás előtt.

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Olvassa el kelet-magyarországi látnivalók bejegyzésünket is!

Képek forrása: Pxfuel